За църквата

Евангелска Петдесятна Църква – Бургас е основана през 1920 година чрез украинския мисионер Дионисий Заплишни/линк/. В черноморския град се заражда първата за България петдесятна църква, където дързостно се проповядва Христовото учение за спасение чрез Библията.

Обществото от вярващи бързо се разраства и църквата се премества от частен дом в зала наета под наем, намираща се до сградата на окръжния съд в града. В процеса на служене редица Христови последователи от църквата получават призив за посвещение в делото на благовестието. Водени от Божия Дух десетки служители, повечето от които с пастирско помазание, постепенно излизат от ЕПЦ-Бургас като основават нови църкви или оглавяват вече основани такива в цялата страна. Други напускат страната и се посвещават в делото далеч от родината. В бургаската петдесятна църква се основат известните в цялата страна християнски медии, списание “Благовестител” и вестник “Благовремие”.

От 1 Януари 1995 г. Евангелска Петдесятна Църква – Бургас се ръководи от пастир Илчо Ефтимов/линк/. Основното му видение е достигане на недостигнатите за небесното царство и опазване на единството в Божия Дух според Ефес. 4:3. Както и освобождение на християните от робството на посредствеността, лигализма и страха, за да бъде пълноценен и плодоносен в служението си всеки вярващ, чрез дарбите и плодовете на Святия Дух.